LAKO2_ tematika ,feladatok






Sleeper cabin with attached outhouse in Eastern, North Carolina.Built and contributed by Steven Harrell.


Lakóépülettervezés 2.


01           Összefoglaló Tantárgyleírás



A Lakóépülettervezés 2 gyakorlati tantantárgy a Lakóépülettervezés 1 elméleti tantantárgyra, illetve a vizsgán számon kért tankönyvre (Bitó János: Lakóházak tervezése) épül. A tantantárgy hetenként egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik.

A tantantárgy központi eleme a lakás, fő célja a lakással kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, azok

gyakorlati alkalmazása, lakás és épület, illetve épület és környezet viszonyának megítélése.

A lakóépületek tervezése során először találkozik a hallgató összetett tervezési feladattal. A családi ház méreteit, léptékét tekintve a legkisebb feladatok közé sorolódik .De mivel a lakhatás elemi alkotórészéről van szó, épp ezért a legérzékenyebb, legszemélyesebb tervezési műfaj, ezért dinamikusan változó igényeknek kell megfelelnie.



A tervezés elméleti szabályainak megismerését követően az őszi szemeszterben azok gyakorlati alkalmazására kerül sor, folyamatos és személyes oktatói konzultációk, interaktív foglalkozások keretében. A gyakorlati órák konzulensei tanszéki oktatók, valamint külsős, praktizáló építészmérnökök (óraadók).



Az építészeti tervezés lényege a kreativitás. Nem elégséges a program alapján tereket egymáshoz rendelni, hanem ki kell fejezni mindazokat a lakhatással összefüggő korszerű gondolatokat, melyek megválaszolják az otthonteremtés technikai, kulturális kérdéseit. Az alkotó-mérnök a lakóház tervezése során szociálisan érzékenyen, elkötelezetten vesz részt az épített környezet alakításában.



01.1       A tantárgy céljai     

A tantárgy célja, hogy a lakások tervezésével kapcsolatos alapvető építészmérnöki tudnivalókat a hallgatóságnak átadja. A lakóház tervezés első lépcsőfoka a családi ház. Ez a legegyszerűbb ,melyet az összetettebb,gazdagabb és bonyolultabb téri rendszerekből szerkesztett alacsony intenzív beépítési formák, majd az ennél is nagyobb, városi léptékű lakóháztípusok,szövetes szerkezetek és lakótelepek követnek. A LAKO2 2016 őszi félévben a családi ház tervezés módszertanát,gyakorlatát személyes oktatói konzultációkkal,csoportos kiselőadásokkal,órai és kiadott tervezési feladatokkal sajátíthatják el a hallgatók.



A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a tervezés összetett,sokirányú folyamatát,és bevezetést adjon az építészeti nyelv használatához, értelmezéséhez.

A tárgy célja továbbá bevezetést adni a környezettudatos gondolkodás építészeti aspektusairól.



01.2       Az elvárásokról     

Az  értékelési  szempontok  azokat  a  hallgatói  terveket  ismerik  el kiválónak, amelyek egyszerre oldják meg a lakás összetett térbeli működésének  sokrétű  kihívásait, kreatív módon alkalmazza a tanult, és tanulmányai során megismert referenciákat.A terv és kisfeladat értékelések három fő szempont alapján történnek:

Koncepció, Gondolat

-              Ötletek, Innováció, Eredetiség, Jó Tér És Formaképzés, Gondolati Gazdagság

Szerkezet, Technológia

-              funkcionalitás, alaprajzi arányosság, tájolás, kapcsolati rendszerek és méretek megfelelősége, szerkesztettség a metszeteken és alaprajzokon, bútorozás pontossága és helyessége, anyaghasználat, energiatudatosság, gazdaságosság, lépcső pontossága, tartószerkezeti megfelelőség;

Rajzi Megjelenítés, Prezentációs Készség

-              rajzi feldolgozás mélysége részletezettsége és kifejező ereje,

-              a makett minősége,



01.3       A félév teljesítésének feltételei:

A félév teljesítésének feltételeiről jelen Tantárgyleíráshoz csatolt Ütemterv végén szerezhető részletes információ.



02           1. FELADAT_KIS HÁZ FOLYÓPARTON

                egyéni feladat

A feladat

Meg kell tervezni és makettezni egy a Felső Tisza partján álló kis nyaralóházat

A cél egy fából megépíthető ház, jól használható belső (lakrész) és külső (terasz) fedett-nyitott terekkel tagolva. Az építményt 2,4 m lábakra állított teraszra, platformra kell helyezni, a mértékadó árvízszint felé emelve, a folyó part felé fordulva .

Adatok

kötelezően kialakítandó terasz(platform-építési hely) geometria: sz = 9,00 m; h = 9,00 m; m=2,4 m

összes (bruttó) szintterület: max. 50 m2

tervezési program: közös lakótér, hálórész, konyharész, terasz szabadon kialakított belső tagolással, a megemelt lakótér a földtől legalább 2,4 m magasságban legyen, a mértékadó árvízszint felett. A feljutást lépcsővel, vagy rámpával kell megoldani!A felhasználható építőanyag fa és fém,vagy beton egyaránt lehet, de a makettet egységesen csak hurkapálcából kérjük elkészíteni,falakat, tetőt, födémet egyaránt! Kérjük más anyagot ne használjatok.


Helyszín:

Tivadar község, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Felső Tiszavidék, folyópart, nyaralótelep

http://www.tivadar.hu/

Beadandó munkarészek:

alaprajz(ok), lépték: M=1:100;

makett, lépték: M=1:50

Az épület földszintes és emeletes kialakítású egyaránt lehet, de a fallal körülvett terek összes alapterülete nem lehet 50 m2 ‐nél nagyobb (összes szintterület).

Bútorozást nem kell ábrázolni, de a belső funkciók elosztását láttatni, jelezni kell.

A3 lapra szerkesztett alaprajz szabadon választott technikával készülhet. Ábrázolni kell a terepszintről történő feljutást, lépcsőt, vagy rámpát.

Makett anyaga:

A falak, födémek, tetőszerkezet, valamint a terasz egységesen hurkapálcából készülnek.

A makettezés, modellezés gyakorlatának szerepe a tervezésben:

A makettezés, mint kreatív tervezési eszköz a külső - belső terek, tömegformálás kialakításában, teherhordó szerkezetek értelmezésében játszik szerepet, gyors és áttekinthető léptékhelyes eredményt nyújt. A feladat során a makettépítés gyakorlati fogásait lehet fejleszteni.

Idő kiméret:

feladatkiadás + 1 konzultáció

Értékelés:

csatolt ütemterv szerint.






03           FELADAT 2. LAKÓTORONY

               csoportos feladat

A feladat:

3 szintes lakótorony tervezése 3 fős csapatokban. Meg kell szerkeszteni egy kötelezően váz‐, vagy falszerkezettel határolt 6m x 6m x 12m –es testet. Ebbe a geometriailag meghatározott tömegben üres terekkel létrehozott lakóteret kell tervezni. A 2- vagy 4 szinten kialakított térrendszer fűtött belső és külső tereket, teraszokat, belső átriumot egyaránt magába foglalhat. A tervezett térrendszer legyen minél érdekesebb, de egyben minden tekintetben a használatnak megfelelő elemekkel készüljön az épület. A lépcsők szerkesztése, a lakóterek méretezése a Lakó1. során tanultak szerint történjen! 20 cm-nél nagyobb lépcsőfellépést nem lehet alkalmazni a szerkesztésnél!

Az előírt, a feladat határait kijelölő határozott tömegen belül a tervezői kreativitás keresése,

a terek több szinten történő elhelyezésének és összekötésének, kapcsolatainak lehetőségeinek kiaknázása a cél.

A tervezési program kötelező elemeinek felhasználása mellett egyéni, a hallgatókra jellemző programelemekkel kiegészített sajátos, építészeti terv elkészítése a feladat.


Adatok:

rögzített befoglaló méret: 6m x 6m x12m;

szintek száma: 2-4;

kötelező minimális program: 2 szoba, nappali, konyha, étkező,vizes helyiségek, fedett-­‐nyitott külső terek;

tömegalakítás: a tömbből csak nyitott erkély és teraszkonzolokkal szabad kilépni, maximálisan 3 m-­‐

re a homlokzati sík elé. A falakban tetszés szerinti lyukasztások jöhetnek létre.

Helyszín:

A hallgatóknak kell kijelölni a lokációt, meghatározni azt a helyet, amely megfelelőképpen inspiratív, a tervezők építészeti koncepciójába leginkább illeszthető. Szöveges ismertetővel és egy vázlatos helyszínrajzzal kell jelölni, bemutatni a torony helyfoglalását. Választható település,falusi vagy városi környezet,de épp úgy park, erdő,vagy szántó is. A feladat lényege a szabad építészeti koncepció megvalósítása, a tervezési hely és környezet ,valamint egyszerű, de valós szerkesztési szabályok megválasztása minimális szabályozási környezetben. A lakótorony egy nyitott, az építészeti ötletre és kreativitásra hangsúlyt helyező gyakorlat, a kötött szabályokkal rendelkező 3. tervezési feladat bevezetője kíván lenni.

Beadandó munkarészek:

Csapatonként 1 db fehér papír karton, alaplemezre, terepre helyezve.

Alaplemez mérete 30 x 30 cm alaktartó karton vagy fa, hátlapon az alkotók nevével.

makett lépték: 1:50

max. 2 db. A3 lapra szerkesztett m 1:100 alaprajzok, magyarázó ábrák minden szintről szabadon választott grafikával, szöveges alapterületi összesítővel, rövid műszaki ismertetővel,és a helyszín ábrázolásával.

Kötelező anyaghasználat:           fehér karton makett

Idő kiméret:                                      feladatkiadás + 2 konzultáció

Értékelés:                                          csatolt ütemterv szerint.





04           3. FELADAT

CSALÁDI HÁZ A XII. KERÜLETBEN

         egyéni feladat

A feladat célja:         

A feladat célja egy valós családi ház tervezési folyamatának gyakorlati és elméleti megismerése. Az egyéni terv fejlesztésével párhuzamosan csoportos kiselőadások és órai kisfeladatok segítik a családiház, lakóház tervezés, építés hazai és nemzetközi gyakorlatát bemutatni,legjobb referenciáit megismerni.

A feladat:

A hallgatóknak egyénenként meg kell tervezni egy teljes értékű, funkcionalitásában hiánytalan, két szülő, két gyerek számára készülő családi házat.

                Megkötések:

a lakóépület nettó alapterülete (gépkocsi tároló és a határoló szerkezetek alaprajzi területe nélkül) 120 m2 - 200 m2 között legyen;

                az épület kizárólag lakófunkciót tartalmazhat;

gépkocsi elhelyezést legalább egy autó számára biztosítani kell telken belül úgy, hogy a gépkocsi tárolóból a lakóépületbe fedett módon el lehessen jutni

Helyszín:            

Budapest, XII. Kikerics utca 14. Hrsz.: 8964/4


Google street view:


A telek beépíthetőségének paraméterei:

a telek területe                                               1786 m2

beépítés jellege:                                            szabadon álló beépítés

legnagyobb beépítettség:                          10 %

legkisebb zöldfelület:                                   80 %

építménymagasság:                                      6,5 m

előkert, oldalkert mérete:                          min. 3,25m

szintterületi mutató:                                     0,25

LETÖLTHETŐ adatszolgáltatás:




                Vázlatterv kötelező munkarészei:

helyszínrajz                                                       M=1:500

alaprajzok és 1 jellemző metszet             M=1:200

tömegmodell, tereppel                                               M=1:200

szabadkézi távlati kép, vagy tömegvázlat szabadon választott technikával                         



Félév végi beadandó munkarészek:

A koncepció és a tervezési folyamat bemutatása – folyamatábra, alaprajz és szintek térbeli felépítésének szemléltetése, referencia és hivatkozások feltüntetése. Az építészeti koncepció szöveges megfogalmazása min. 5 mondatban.

               

-              helyszínrajz                                                       M=1:500

(tetőfelülnézet, telekhasználat, magassági és telepítést mutató kóták)



-              összes szint alaprajza                                    M=1:100

(terepcsatlakozással, bútorozva, szintkótákkal)              



-              jellemző metszet                                           M=1:100

(terepcsatlakozással, szintkótákkal)      



-              összes homlokzat                                           M=1:100

(telekhatáron belüli környezettel)

               

-              építészeti koncepció bemutatása külön tervlapon

(magyarázó ábrákkal szöveggel, hivatkozásokkal)



-              tömegmodell                                                   M=1:200

(terepalakítással)



-              min. 1 db jellemző távlati kép                   M=1:200



Idő kiméret és értékelés: csatolt ütemterv szerint.



Kötelezően betartandó alapadatok:

-              OTÉK

-                              beépítési szabályok (elő-, oldal- és hátsókert, beépítettség, szintterület) építménymagasság, zöldfelület – ahol szükséges, konzulensi segítséggel

-              tervezési program (család mérete, esetleges szokásai, autóelhelyezés)



Az értékelés 5 szempontja:

1.                  ALAPGONDOLAT (a koncepció minősége, bemutatása és megvalósulása) mely a korszerű térképzés elvei és gyakorlata szerint logikus,tiszta szerkezettel valósul meg .



2.                  SZERKESZTÉS (helyiségméretezés, funkcionális kapcsolatok, tájolás, épületszerkezetek, berendezés – az alapgondolattal összefüggésben) .Korrekt épület szerkezeti rendszer,ésszerű megvalósíthatósága,alkalmazott szerkezet tervlapon történő rövid szöveges ismertetése. Tájolás függvényében az árnyék és napvédelem teljesítése.



3.                  KÖRNYEZETTUDATOSSÁG elveinek érvényesítése

A lakhatási körülmények évezredek során kialakult megoldásait a „fenntarthatóság” folyamatosan formálódó kritériumrendszere új aspektusokkal gazdagítja, részben a technikai változások, részben az életkörülményekben beállt jelentős eltérések miatt, általában a Föld eltartó képességének megtartása és az egészséges környezet létrehozása érdekében.

A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” nem csak a helyszín szempontjából kell, hogy alapelv legyen, hanem meg kell tanulnunk, hogy a kis- vagy részeredmények nélkül nem lesz nagyobb léptékű eredmény sem. Ezért a tervezés, az építés és a fenntartás során minden egyes előrelépés számít. A közbeszédben a korábban szinte kizárólag a táji-természeti környezet fenntarthatóságaként értelmezett zöld irányzatok mára életünk szinte minden területét átszövik, az étkezés, a tisztálkodás,a szabadidő eltöltése, az iskola és a munkahely is lehet már öko, vagy zöld.

Az építésben a környezet fenntarthatósága a táji, természeti környezet mellett a kulturális és épített környezetet is jelenti. A gazdasági pillér a pénzügyi rendszerre, a megvalósítás és az üzemeltetés kérdéseire, a szociális pillér pedig a jelen és jövő szociális rendszerében egyaránt alkalmas, rugalmas megoldásokra való törekvést jeleníti meg. Az „energiatakarékos épület” kritériumrendszerének megalkotásával az energiaválság első hulláma utáni évtizedben az energiafelhasználás csökkentését helyezték fókuszba. Ez a kritériumrendszer lett később a hőtechnikai szabványok alapja.

 Rendszerben kell gondolkodni: olyan rendszert létrehozni, amelyben a természeti, társadalmi és gazdasági célok egyaránt megvalósulnak.(Bitó János:Lakóépületek tervezése)



4.            RAJZI és makett feldolgozás (vizuális minőség - az alapgondolattal összefüggésben)

érthető ,tiszta grafikai feldolgozás, léptékhelyes ábrázolás.







Budapest, 2016.08.31.



Vincze László DLA
egyetemi docens

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése